Mitokondri Nedir? Gebelik için Mitokondri Neden Önemlidir?

Posted on Oct 15, 2018 in Makaleler, Makaleler Slider | 0 comments

Mitokondri Nedir? Gebelik için Mitokondri Neden Önemlidir?

Mitokondri kısaca vücudumuzun enerji kaynağının temelidir. Kendine has DNA dizilimi içinde enerjiyi fonksiyonelliğe çevirir. Bu çok küçük hücreler vücudumuzun her yerindeler. Onlar olmadan vücudumuzda hareket edecek en ufak bir enerji oluşamaz. Kısaca bizde de yaşam enerjisi olmaz.

Mitokondriyal DNA, mitokondrinin içindeki DNA’dır. Mitokondrion, besinlerden alınan kimyasal enerjiyi hücreler tarafından kullanılacak forma çeviren hücresel organellerdir. DNA’mızın büyük bir kısmı kromozomların ve dolayısıyla hücre çekirdeğinin içindedir.

İnsan vücudunda DNA yapısında 37 tane gen bulunur. Bu genlerin çoğu anneden gelir. Spermde bulunan mitokondrilerin çoğu döllenme sırasında yumurta tarafından yok edilir. Daha sonra mitokondri sperm kuyruğunda kalır, bu da sadece spermi harekete geçirir, ancak dölleme yapmaz.

Bu doğumsal kalıtım, bilim adamlarının anneden gelen geçmişi çok derinden izleyebilmelerini sağlar. Mitokondriyal evre, bilim insanlarının insan yaşamının kökenini öğrenmek ve izlemek için kullandıkları özel bir tekniktir. Bu teknik büyük ölçüde mtDNA kullanır. mtDNA çift sarmallı, kovalent şekilde bağlı DNA’dır. İnsanlarda bir tek hücrede 100-10.000 aralığında değişen sayıda mtDNA bulunur.

Mitokondri DNA’sında 37 gen bulunur. Bunların 13 tanesi enzimleri tetikleyerek, oksijen ve şekeri enerji kaynağına çevirir. Diğer genler RNA yapımında görevlidir.

Mitokondri oksijen ve besinleri enerjiye dönüştürdüğü için, bu ikisi vücuda az alınırsa o zaman enerji de olmaz. Bu fark edilebilir bir belirtidir, peki ya fark edilemeyenler? Bağışıklık sistemi bozuklukları, sinir sisteminde hasar ve metabolik rahatsızlıkların nedeni de mitokondriyal bozulmadır. İşte bu hasarların hepsi de gebe kalamayanlar çiftlerin temel sorunlarının arasında yer alır. Mitokondriyal bozukluklar, kalıtımsal olabileceği gibi bazı ilaçların yan etkileri, enfeksiyonlar ya da çevresel faktörlerden kaynaklı olabilir. Ayrıca yaşam kalitesini kötü şekilde etkileyen oksidatif stres de tetiklenir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *