Hamilelik diyabetiyle baş etme yolları

Posted on Apr 18, 2010 in Basında Dr. M.Berksoy | 2 comments

Gebelerin yüzde 4-8’i hamilelik diyabetiyle karşı karşıya kalıyor. 36 yaşındaki Başak Uzman Nijs de gebeliğinin 28. haftasında bu sorunla karşılaştı. İlk 6 ayda 10 kilo alan, artan şeker oranı nedeniyle insülin kullanımı gündeme gelen Nijs, sadece doğru beslenme ve yürüyüşle sorununu kontrol altına almayı başardı.

Şimdi doğum için gün sayıyor, son 3 ayda sadece bir kilo aldı. İri bebek, doğum sonrası bebek ölüm hızında artış, solunum sorunları, kalp ritim bozuklukları, hamilelikte yüksek tansiyon ve sezaryen riskini 2-3 kez artıran bu sorunla baş etmeyi başaran Nijs, deneyimini bizimle paylaştı.

İştahım çok açılmıştı. Durmadan su içmek istiyordum. Ağız kuruması, halsizlik, çabuk yorulma, şekerli gıdalara düşkünlük hallerimin fardındaydım. Rutin yapılan yükleme testi, metabolizmamda bir sorun olduğunu ortaya koydu. Kan şekerim normal sınırların çok üzerindeydi. İnsülin kullanmam gündeme geldi ancak istemedim. Doktorum, konuyla ilgili başka bir doktora yönlendirdi. Bu doktor gıdalarıma dikkat ederek şeker oranının düşürülebileceğini söyledi. Bu diyet yapmak demekti.
Hayatımda hiç diyet yapmamış, her istediğimi yemiştim. Başlarda, günde 4-5 kez şekerimi ölçmek zorunda kalıyordum, son iki haftadır haftada 4 gün ölçmem yetiyor.

Sabahları altı buçukta kalkıyor, kahvaltımı edip yürüyorum. Her öğünde kepek ekmeğini tercih ediyorum. Öğle yemeğinde ızgara, salata ve çorbadan yana kullanıyorum tercihimi. Ara öğün olarak yanımda meyve, ceviz, fındık, ayran taşıyorum. Akşam çok geç olmadan eve dönmeye çalışıyor, yine yürüyüş yapıyorum. Toplam 80 dakika… Basit önlemler bile çok işe yarıyor. Akşamları, yoğurtla yapıldığı için yayla çorbası, mercimek ve unsuz buğdaş aşı çorbaları, bulgurlu köfte, kepekli makarna, bol salata yiyorum. Çok tatlı çekerse canım, yoğurt içine bal koyuyorum.
Şu anda 37 haftalık hamileyim, bebeğim 3 kilo 100 gram. Yemeğin üzerinden iki saat geçtikten sonra yaptığım ölçümlerde kan şekeri düzeyi 107-110 çıkıyor. Hedeflenen değer 120’nin altı. Her şey yolunda…

Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Aile Doktoru Murat Berksoy:
25 yaş altı daha şanslı

İleri yaş, çoğul gebelik öyküsü, gebelik öncesi vücut ağırlığının fazla olması, gebelikte fazla kilo almak, kısa boy, talasemi minör, polikistik over sendromlu olmak, doymuş yağla aşırı beslenme hamilelikte diyabet riskini artırıyor. Gebelikte hipertansiyonun gelişmesi, çoğul gebelik, demir depolarının artması da gestasyonel diyabet açısından gebeliğe bağlı risk oluşturuyor. Annenin obez ve açlık kan şekerinin 120 mg/dL üzerinde olması konjenital anomali riskini 2 kattan fazla artırıyor. Düşük ağırlıkla doğmuş olan annelerde görülme sıklığı 3 kat daha fazla.

2 Responses to “Hamilelik diyabetiyle baş etme yolları”

  1. Gebeyim aynı zamanda diyabet hastasıyım. Bunun çocuğa olan etkileri nasıl oluyor? Çocuğun diyabet hastası olma ihtimali var mı acaba?

  2. Diyabet hastasıyım. Kilom almam gereken kilodan 6kilo fazla. Ne önerirsiniz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *